vineri, 12 noiembrie 2010

Fly tying online

 Daca va place sa va construiti singuri mustele si nu mai aveti idei, va vin eu in ajutor.
Va puteti uita la imagini, care reprezinta facerea mustei sau va puteti uita la film si sa intelegeti mai bine sau si mai bine vil puteti downloada. Filmele sunt de calitate bunicica si va indica ce aveti de facut pentru a face cat mai bne musca. Va este dat si reteta mustei pentru a va putea procura materialele necesare si in timpul vizionari filmului puteti face exact ce face el pentru a face musca cat mai bine.Va las acuma sa va uitati pe site si daca aveti propuneri va rog sa mi le spuneti printr-un comentariu.
http://www.romanmoser.ru/stepbystep/
Vizionare placuta!

Lipanul - Thymallus thymallus

Este raspandit in toata Eruopa, cu precadere in zona centrala si nordica.
In romania se poate intalni in multe rauri de munte, in zona dintre "zona pastravului" si cea a mrenei. Din cauza faptului ca traieste mai jos decat pastravul, in zone construibile, arealul lipanului este in permanenta amenintare, astfel numai in ultimii 12 ani zonele in care se gasea frecvent lipan s-au injumatatit.

Este un peste foarte elegant, foarte frumos, are o forma alungita, aripioara dorsala este foarte inalta, stropita cu pete galbene, mov si negre asezate in linii orizontale.
Candva exemplarele de 30-40 cm erau ceva obisnuit, acum au ajuns raritati, trofee, exemplarele peste 1 kg le mai gasim doar ... in povestile bunicilor.
Coloratia: Pe flancurile cu fond argintiu se amesteca nunate de galben si violet stropite cu puncet mici, negre, galbui asezate sub forma unor linii orizontale, spatele este inchis la culoare, batand spre verde inchis, burta alb - galbuie.

Prefera apele de la poalele muntilor, cu curenti mai domoli, si deshidere mai larga, sta la panda in suvoaie, sub pietre, sub cascade.
Se hraneste cu larve, mici crustaceee, muste pe care le prinde chiar si din zborul la rasul apei, iar exemplarele mari mai ataca si pestisori.

La varsta de 3-4 ani se aduna in lunile martie - mai in grupuri mici si urca in zonele superioare ale raului unde femela depune in mici cuiburi din prundis icrele. Dupa 14 - 30 zile puii ies din icre. La un an masoara 10-12 cm, la 2 ani 15-20 cm iar la 3 ani 30 cm.

Pastravul indigen - Salmo Trutta Fario

  Raspandire geografica
Pastravul indigen provine din regiunile nordice ale globului, in Romania, el traieste exclusiv pe cursurile superioare ale raurilor montane si in lacurile dintre munti, aparand extrem, de rar in alte ape, cum sunt raurile si lacurile din regiunile deluroase. Poate fi intalnit si in unele paraie din Tara Barsei, la inaltimi ce depasesc 400 m altitudine, cu apele cristaline si foarte reci.
 Caracteristici
Traieste in ape repezi, limpezi, bine oxigenate cu temperaturi ce nu trec vara de 22 grade C, isi gaseste in timpul zilei adapost sub scobitura taiata de apa in maluri, sub stanci, radacini de arbori, bolovani, precum si in fierberea inspumata a bulboanelor. Este prudent, paraseste adapostul pentru a pandi si vana insectele ce zboara deasupra apei in miez de zi sau in amurs si inaintea unei ploi
        Lacom, bun inotator si acrobat, sare din ascunzisul sau cu multa precizie, atacand din zbor insectele ce planeaza deasupra apei. Se hraneste si cu larvele unor insecte ce stau ascunse in malurile apelor. La o varsta mai inaintata, in caz de nevoie, ataca si semenii lui mai mici sau alti pesti invecinati. Daca nu are suficienta hrana, paraseste salasul stabilit, urcand urcand spre alte locuri mai bogate ale paraului.
        Cu ajutorul acestei musculaturi, pastravul este capabil sa sara la inaltimi care ating uneori 1,5-2 m, tasnind din apa ca o racheta, peste micile cascade sau obstacole ale raurilor montane, in caz de nereusita, el repeta de mai multe ori aceste salturi acrobatice.
Colorit
Coloritul difera in functie de sex si de varsta, dar el este puternic influentat de activitatea diferentiata a sistemului endocrin (care determina proportii diferite ale secretiilor hormonale), de temperatura apei, de vegetatia subacvatica din albia respectiva, de culoarea fundului raului, de anotimp etc. La adulti, spinarea este verde-oliv sau brun-verzuie, fond pe care se pot distinge mai multe pete negre si rosii. Flancurile sunt galben-verzui, de asemenea marcate cu puncte negre si rosii, inconjurate cu un cerc ingust de culoare alba.
Pescuitul
Se poate pescui numai cu momeli artificiale, muste artificiale,voblere, lingurite,etc, din perioada 1 mai-15 septembrie.Ca modele de muste artificiale preferate de pastrav sunt:
        -adams, royal coachman, red ant, coachman, viespe, albina, etc.
  Boistea
 Are loc pe o perioada nelimitata de timp in functie de vreme.Ei urca pe paraiele de munte unde vor si ramane, pentru a depune icrele.Masculul devine mai agresiv atacand tot ce intra pe teritoriul lui.

Pastrav pe ploaie

Venisem de la scoala si decateva zile am aflat ca toamna se prinde bine lipanul la musca, asa ca nu am mai stat pe ganduri si am plecat la pescuit in ciuda faptului ca afara ploua "mocaneste".

Am ales sa pescuiesc cu 2 nimfe in stilul cehesc, si am urcat vreo 500 de metri si nimic, nici macar o smucitura. M-am gandit sa gandit sa folosesc 2 muste ude pentru lipan, prima era o musca verde creatie   proprie iar a doua era un black ant si pescuiam din amonte in aval. Dupa vreo 300 de metri am simtit o smucitura si a urmat un mini dril cu un pastravas indigen de numai 18 cm, pe ploaia aceia l-am fotografiat si apoi l-am eliberat, a plecat incet din mana mea, parca se gandea ca mai are o sansa la viata, eram fericit ca l-am prins, stiind ca nu e mare si nici un record personal dar a fost primul si singurul pastrav prins in timp ce afara ploua si credetima pe cuvant, vremea nu conteaza ci doar echipamentul. Snur Intins !