sâmbătă, 11 decembrie 2010

Marimea margelelor pentru carlige

                                                
                                            1/16″ (1.5m) pentru carlige marimea #22 <-> #26

5/64″ (2.0mm) pentru carlige marimea #18 <-> #22
3/32″ (2.4mm) pentru carlige marimea #16 <-> #18
7/64″ (2.8mm) pentru carlige marimea #14 <-> #16
1/8″  (3.2mm) pentru carlige marimea #12 <-> #14
5/32″ (4.0mm) pentru carlige marimea #8 <-> #10
3/16″ (4.8mm) pentru carlige marimea #4 <-> #6

Catch and Release

   Prinde si Elibereaza - este cea mai buna metoda prin care putem asigura supravietuirea pescuitului ca sport pentru generatiile viitoare.
   Sfaturi: 
- decide-te daca vrei sa eliberezi pestele in momentul in care l-ai intepat;
- incerca sa scurtezi cat se poate de mult drilul pentru a nu obosi prea mult pestele;
- nu folosi carlige barbetate sau ruginite;
- inainte de a atinge pestele trebuie sa avem mana uda, in caz contrar vom lua solzi de pe pestele respectiv;
- nu arunca pestele in apa pur si simplu, ci tinel cu capul in curent pana isi revine si pleaca singur;
   De ce trebuie sa facem asta?
- ne ajuta la refacerea speciilor intens pescuite;
- este un gest de respect fata de peste si fata de noi;
- este obligatoriu eliberarea pestilor atunci cand sunt sub dimensiunea legala sau cand sau depasit cantitatea maxima ce poate fi retinuta.

Despre Fly fishing

  Data cand au fost confectionate primele muste artificiale nu se cunoaste, dar ele erau o copie fidela a gazelor naturale.Cu timpul insa pescarii sportivi au nascocit asa-zisele "muste-fantezie", care nu seamana cu cele naturale.Scolile scotiana, engleza si germana au produs o gama larga si variata de muste artificiale "infailibile" cu toate acestea este greu sa-ti alegi o musca "prinzatoare" deoarece perfectionarea tehnica a pescuitului hotaraste, in primul rand, daca musca este sau nu prinzatoare.Deci sa ne alegem cateva tipuri de muste verificate la noi in tara si apoi sa ne incercam "norocul".
 Pescuitul cu musca artificiala este o metoda clasica de prins pesti.Ea cere unelte fine, cu o armonie perfecta intre varga-mulineta-fir-lider-muste.Toate aceste componente trebuie sa fie de buna calitate, deorece pe langa priceperea noastra, care este un factor hotarator la acest gen de pescuit,rezultatele pescuitului cu musca artificiala depinde de calitatea unditei in masura mai mare decat la multe alte procedee de  pescuit.
 " Muşcării "  mai experientati afirmă că adevărata măiestrie la acest pescuit constă în arucarea mustelor artificiale . Asa este , iată de ce este bine să învătăm în mod corect , chiar de la început , toate mişcările de aruncare a musculitei .Experimentarea miscărilor de aruncare a mustei de către începători se poate face pe malul apei , pe nisip fin , în prezenta unui " maiestru "al aruncării ( desigur , în acest scop folosim sfoară , strună si muste uzate ) .