vineri, 12 noiembrie 2010

Pastravul indigen - Salmo Trutta Fario

  Raspandire geografica
Pastravul indigen provine din regiunile nordice ale globului, in Romania, el traieste exclusiv pe cursurile superioare ale raurilor montane si in lacurile dintre munti, aparand extrem, de rar in alte ape, cum sunt raurile si lacurile din regiunile deluroase. Poate fi intalnit si in unele paraie din Tara Barsei, la inaltimi ce depasesc 400 m altitudine, cu apele cristaline si foarte reci.
 Caracteristici
Traieste in ape repezi, limpezi, bine oxigenate cu temperaturi ce nu trec vara de 22 grade C, isi gaseste in timpul zilei adapost sub scobitura taiata de apa in maluri, sub stanci, radacini de arbori, bolovani, precum si in fierberea inspumata a bulboanelor. Este prudent, paraseste adapostul pentru a pandi si vana insectele ce zboara deasupra apei in miez de zi sau in amurs si inaintea unei ploi
        Lacom, bun inotator si acrobat, sare din ascunzisul sau cu multa precizie, atacand din zbor insectele ce planeaza deasupra apei. Se hraneste si cu larvele unor insecte ce stau ascunse in malurile apelor. La o varsta mai inaintata, in caz de nevoie, ataca si semenii lui mai mici sau alti pesti invecinati. Daca nu are suficienta hrana, paraseste salasul stabilit, urcand urcand spre alte locuri mai bogate ale paraului.
        Cu ajutorul acestei musculaturi, pastravul este capabil sa sara la inaltimi care ating uneori 1,5-2 m, tasnind din apa ca o racheta, peste micile cascade sau obstacole ale raurilor montane, in caz de nereusita, el repeta de mai multe ori aceste salturi acrobatice.
Colorit
Coloritul difera in functie de sex si de varsta, dar el este puternic influentat de activitatea diferentiata a sistemului endocrin (care determina proportii diferite ale secretiilor hormonale), de temperatura apei, de vegetatia subacvatica din albia respectiva, de culoarea fundului raului, de anotimp etc. La adulti, spinarea este verde-oliv sau brun-verzuie, fond pe care se pot distinge mai multe pete negre si rosii. Flancurile sunt galben-verzui, de asemenea marcate cu puncte negre si rosii, inconjurate cu un cerc ingust de culoare alba.
Pescuitul
Se poate pescui numai cu momeli artificiale, muste artificiale,voblere, lingurite,etc, din perioada 1 mai-15 septembrie.Ca modele de muste artificiale preferate de pastrav sunt:
        -adams, royal coachman, red ant, coachman, viespe, albina, etc.
  Boistea
 Are loc pe o perioada nelimitata de timp in functie de vreme.Ei urca pe paraiele de munte unde vor si ramane, pentru a depune icrele.Masculul devine mai agresiv atacand tot ce intra pe teritoriul lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu