duminică, 26 decembrie 2010

Pastravul de lac - Salmo Trutta Lacustris

Intre pestii rapitori pastravul ocupa un loc special. O specie nobila si foarte selectiva chiar si pe lac, intr-un biotop cu totul nou, unde s-a adaptat extrem de bine. In conditii de hrana abundenta atinge dimensiuni impresionante, de obicei insa se prind exemplare intre 500g si 1,5 kg, exemplare care ofera driluri greu de uitat.

Echipamentul de pescuit cu naluci face parte din categoria usor (light) sau usor-mediu (medium-light), cu puteri de aruncare intre 2-9 grame sau 3-15 grame. Acest echipament este cel mai potrivit pentru exemplarele normale.
Sintetizand experienta unui grup destul de numeros de pescari, lansetele cele mai folosite sunt cele de 2 – 2,4 m lungime si putere intre 2 si 20 g, cu actiune de varf dar nu foarte rapide totusi, construite din materiale foarte flexibile. Pentru voblere si rotative mai potrivita ar fi o lanseta cu actiune moderata. Actiunea de varf este necesara pentru a putea intepa la distanta mare (20-25m) cu fire de 0,18-0,25 mm diametru.

Indiferent de tehnica folosita, firul transparent (clear) sau apropiat de culoarea apei este bine sa nu fie prea elastic deoarece rateurile la intepatura sunt foarte frecvente, mai ales la distante mari.
Pe scurt despre mulineta: este bine sa fie un model de calitate: sensibila, sa permita lanseuri la distanta si obligatoriu sa aiba o frana ireprosabila.

Locurile de pescuit sunt cele clasice – zona cozilor de lac, pragurile si obstacolele din zona de mal, cu observatia ca fiecare lac are particularitati si variatii mari de adancime.

La pescuitul pe lac, atunci cand nu putem pescui din barca, folosind sonarul, inclinatia malurilor si muchiile versantilor tradeaza zonele in care pastravii patruleaza. Astfel, pentru ca lacurile de munte sunt lacuri de baraj, adica vai ale muntilor umplute cu apa, constitutia malului se regaseste si sub apa. Un mal abrupt tradeaza o adancime mare a apei chiar langa mal, o intrare lenta a plajei in apa ne indica o apa cu adancime crescand lent.
Cele mai bune zone de pescuit sunt golfurile, eventual formate de varsarea raurilor in lac. Aici, apele cu o adancime de 5-6 m reprezinta zonele cele mai bogate in hrana, pe care pastravii le prefera mai des atunci cand nivelul lacului este in crestere. In locurile cu apa adanca, imediat langa mal, pot fi capturate exemplare mari, exemplare care se ridica dupa naluca de la nivelul de patrulare de 4-6 m sub suprafata.
Ocupate de pastravi sunt si zonele in care vedem brazi scufundati in apa, sau zonele cu praguri in care apa coboara de la 2-3 m la 5-6 m adancime. Nu ocoliti aductiunile, si orice zona in care se varsa in lac un parau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu