duminică, 17 octombrie 2010

Pastrav mutant

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Rhode Island, conduşi de geneticeanul Terry Bradley, după zece ani de cercetări, au dat viață unui păstrăv mutant, un adevărat culturist in lumea peștilor.
Oamenii de știință susțin că acest păstrăv are cu 15-20% mai mulți mușchi decât un păstrăv obișnuit și că, deși arată ciudat păstrăvul va fi un real succes. Pentru a ajunge la acest rezultat s-au facut experimente pe un număr ce depășește 20,000 icre, cărora oamenii de știință le-au injectat

diferite tipuri de ADN aparținând altor specii, rezultat satisfăcător obținând doar de la 300 de icre.
Prin administrarea diferitelor tipuri de ADN savanții au incercat să controleze miostatina, întâlnită atat la pești cât și la mamifere, o proteină ce are ca rol controlul creșterii mușchilor. Rezultatul experimentului făcut de oamenii de la Universitatea din Rhode Island va avea cu siguranță un impact foarte puternic asupra acvaculturii comerciale. Peștii astfel obținuți vor fi mai mari, vor avea mai multă carne și nu necesită supliment nutritiv.
“În anumite condiții, un păstrăv modificat genetic se comportă mai bine în sălbăticie, in anumite conditii. Nu o face, însa întotdeauna. Sunt situații în care acesta este deficitar față de peștii normali. În plus, odată eliberați în apele de munte, păstrăvii transgenici își vor transmite genele alterate asupra populației de păstrăvi naturali, iar acest lucru nu poate însemna decât ceva rau… Un întreg ecosistem va fi dat peste cap”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu