Pescuitul lipanului toamna
Avand in vedere ca toamna asta a fost blanda ati putea incerca: spider, kilnkahamer, grey duster sau imimitatii de larve, care mai merg inca cat e soarele pe cer.Cel mai mult conteza locul, cum spun si englezii, pentru reusita unei partide de pescuit la musca, conteaza 3 factori: locul, locul si iar locul. deci trebuie sa fie pesti acolo, fiind toamna, pestii isi restrang putin zona de actiune, din cauza hranei, care se imputineaza, apa este mai limpede, algele care se intretineau cu o anumita lumina, incep sa moara si limpezimea ii face pe pesti mai suspiciosi. Daca stii ca-s pestii acolo, conteza cum abordezi apa, fiind vorba despre lipan, sa zicem ca se obisnuieste cu tine, daca ai accesat zona printr-un loc din care te vede, si normal, se sperie. multi sustin ca lipanul nu se sperie, si intr-o anumita masura, au dreptate. Dar de la peste la peste si de la loc la loc, fiecare apa avand smecheriile ei. Pe unele trebuie incercat mult, insistat, pana ce lipanii se obisnuiesc cu mustele, si in final, le ataca. pe alte ape insa, trebuie mereu ceva nou, si asa s-a ajuns la tot felul de bomboane, bombonele de culori felurite, care nu au nici o legatura cu mediul. Acele binecunoscute muste fantezie, care in pescuitul modern stim ca unele deranjeaza pestii, facand-iu sa le apuce, in alte situatii fiind niste intrusi, pe care se simt opbligati sa-i elimine, bineinteles, si in functie de marime, culoare, evolutie. ne amintim ca se prinde ocazional la lingurita, de ce oare ataca obiecte mult peste dimensiunile gurii? pentru ca e posibil s-o considere un intrus, un concurent la hrana. Am vazut, pozat si filmat in slovenia, un prag plin cu lipanoi peste kilogram, cum deranjati peste masura de cate un curcubeu care le patrundea pe zona unde se hraneau, Il impingeau efectiv in exterior, nesuportand-ul in zona, de aceia exista comportamente si comportamente. Dar ce este foarte important, sa stii si sa cunosti bine locul, sa simti apa, daca-s pesti, care este conditia esentiala, ai ocazia sa-i prinzi, folosind bineinteles o tehnica adegvata. In ce consta aceasta tehnica, pur si simplu, faci tot posibilul, sa-i duci mustele la nas, sa i le oferi cat mai natural, pentru a nu-l face sa fie suspicios. fiind o perioada cu apa mai rece, cu consum mare de energie din partea pestilor, trebuie ca ei sa fie macar curiosi, si sa apuce musca. daca apropiindu-te nepotrivit, ii sperii, ai toate sansele sa nu prinzi acei pesti, fiindca ei asociaza sperietura provocata de apropierea ta, cu mustele care le parvin la scurt timp. asocieri de acest gen fac ei mai mereu, pentru ca in timpul anului, mai multi pescari se apropie de ei din aceleasi locuri, apoi le ofera diverse momeli, cu care ei s-au tot intepat, asa ca fac legaturi si nu mai trag.
Apropierea de ei este una din problemele la care se poate lucra, a pescui de la o distanta mai mare, ori mai bine camuflat de putina vegetatie ramasa fara frunze, sau pur si simplu abordarea locului de pescuit din total alte directii, poate rezolva aceasta prima problema. Cat priveste mustele, si ele pot determina un peste sa le apuce sau nu. prea mari, ori prea mici, prea inchise, sau prea deschise, ori poate doar prea subtiri, sau prea grosolane, amanuntele de acest gen pot conta.
Ora la care pescuiesti, in aceasta perioada mai rece, cu mai putina lumina, la fel, poate sa conteze destul de mult. pestii se hranesc mai scurt, au momente cand apa este mai luminata, si bineanteles, mai calda. asta poate corespunde cu momentele de dupa-amiaza. la fel si luminozitatea, daca este soare, dupa o petioada de umbra de mai multe zile, poate fi mai mult sau mai putin favorabil.
Cert este ca pescarii care le au cu pescuitul la musca, adica cei mai avansati, reusesc sa prinda mai mereu, fiiindca toate aceste amanunte le-au intrat in sange, si se comporta in consecinta, multi noi invatacei ignora aceste lucruri, si daca au inceput sa-si ia zborul, in sensul ca au inceput sa se descurce pe apa si prind pesti, considera ca cei cu experienta mai mare sunt deja depasiti, si ca nu mai au nimic de invatat, dar tot timpul se gaseste ceva de invatat, pentru ca tainele naturii se descifreaza pana la un anumit moment, dupa care, omul nu mai poate controla intregul ansamblu de relatii care se dezvolta intr-un habitat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu